گردو

نکات آموزشی درباره خرید گردو با کیفیت، نگهداری گردو به روش های مختلف و رویه های برداشت و خشک کردن آن

در این مقاله قصد داریم نکات آموزشی را در خصوص خرید گردویی با کیفیت، روش های مختلف نگهداری گردو و پوست کندن آن و همچنین رویه های برداشت این میوه خوشمزه و مقوی و در پایان نیز به تفاوت گردوی سبز با گردوی غیر سبز می پردازیم.

1- برداشت به موقع گردو باعث حفظ کیفیت و راحت شدن رویه خرید گردو می شود

گردو نیز همانند سایر میوه ها از زمان شکوفه دادن نیاز به مراقبت هایی از جمله آبیاری به موقع و دفع آفات و … دارد، ولی تقریبا می توان گفت کشاورز به هنگام برداشت محصول به نکاتی توجه می کند که اگرچه زحمت وی را دو چندان می کند ولی توجه کردن به این نکات باعث حفظ هر چه بیشتر کیفیت این محصول می شود و خریدار با رضایت قلبی بیشتر اقدام به خرید گردو می کند، در زیر قصد داریم به مهم ترین این نکات یعنی زمان به موقع برداشت گردو صحبت کنیم:

زمان برداشت گردو غالبا به شرایط آب و هوایی که گردو در آن کشت شده است بستگی دارد. در زمان مناسب برداشت، پوست و مغز خوراکی آن هر دو رسیده است و پوست نازک اطراف مغز گردو و غشای بین آن هر 2 به رنگ قهوه ای در آمده اند. در این زمان مغز گردو روشن ترین رنگ و بالا ترین کیفیت را دارد. برای برداشت باید منتظر ماند تا پوست سبز به راحتی از پوست قهوه ای خود گردو جدا شود. به طور معمول رسیدن پوسته یک تا چهار هفته پس از رسیدن مغز گردو اتفاق می افتد که معمولا با ترک خوردن پوست سبز گردو همراه است. برداشت گردو زمانی شروع می شود که جداکردن بیش از  85 درصد گردو ها از درخت امکان پذیر باشد و پوسته بیش از 95 درصد گردو ها برداشت شده به آسانی جدا شود. همچنین هر چه از زمان جداکردن پوست سبز گردو بگذرد، مغز گردو به تیرگی می رود به طوری که اگر پوست سبز گردو تا 9 ساعت پس از برداشت جدا نشود و محصول در دمای محیط قرار نگیرد مغز آن شروع به سیاه شدن می کند. پس باید بلافاصله بعد از ترک خوردن پوسته ها و آماده بودن جهت برداشت، سریع تر برداشت و جدا کردن پوست سبز صورت گیرد تا کیفیت مغز داخل آن حفظ شود و همواره سفید باقی بماند.

2-خرید گردویی متفاوت و با کیفیت نیازمند روش های اصولی در خشک کردن آن است

عمل خشک کردن گردو پس از برداشت و پوست کندن ضروری است زیرا سبب می شود وزن میوه ثابت بماند و همچنین باعث سفید ماندن مغز آن می شود و نیز از کپک زدن و سیاه شدن آن جلوگیری می شود.

در زیر به بررسی شرایط مناسب برای خشک کردن گردو جهت نگهداری بهتر آن می پردازیم:

1 –دما:

دمای هوای گرم باید حدود 43 درجه سلسیوس باشد تا از فساد مغز گردو و همچنین اکسید شدن روغن داخل آن جلوگیری کند.

2-رطوبت:

رطوبت اولیه هنگام برداشت 30 درصد است که برای نگهداری در انبار مناسب نیست، طی عملیات خشک کردن باید رطوبت آن به 7 الی 8 درصد کاهش یابد که معمولا به سه صورت زیر انجام می پذیرد:

2-1) طبیعی که با پهن کردن گردو در سطحی صاف و در مقابل خورشید انجام می پذیرد.

2-2) خشک کردن با هوای گرم که به صورت مکانیزه و با عبور هوای گرم از زیر و بین گردو ها صورت می گیرد.

3-2) خشک کردن خورشیدی که بهترین روش خشک کردن می باشد زیرا به بهترین شکل رطوبت گردو را از 35 درصد به 10 درصد کاهش می دهد.در این حالت هوای گرم به روش های مختلف از سقفی که سرتاسر آن پنل های خورشیدی قرار دارد به اتاقی که گردو ها داخل آن پهن شده اند هدایت می شود تا عمل خشک کردن گردو به بهترین شکل انجام گیرد تا به هنگام خرید گردو، گردوی خریداری شده از کیفیت مطلوب برخوردار باشد.

3- به هنگام خرید گردو بهتر است گردوی تازه بخریم یا غیرتازه و خشک؟

به طور کلی می توان گفت شکل تازه و خشک مواد غذایی هم چنین گردو، از نظر تغذیه ای با هم تفاوت هایی دارد.

در گردوی تازه درصد آب بیشتری ولی تراکم مواد غذایی کمتری یافت می شود ولی در گردوی غیر تازه به دلیل حرارت دیدن، اکسیداسیون و هم چنین شرایط دیگر بسیاری از مواد مغذی آن تغییر ماهیت پیدا می کنند. مثلا ویتامین C یکی از حساس ترین ویتامین ها است که به سرعت در مقابل نور زیاد و یا عوامل خشک کردن از بین می رود.

هم چنین ویتامین E و اسیدهای چرب غیر اشباع که به وفور در گردو یافت می شود به سرعت تحت تاثیر شرایط نگهداری قرار می گیرد و شکل طبیعی خود را از دست می دهند اما تراکم بسیاری از مواد معدنی و مغذی در گردوی خشک شده در واحد وزن افزایش می یابد.

همچنین از آنجایی که طبع گردو عموما گرم و خشک است که این میزان عموما در گردوی تازه نسبت به خشک کمتر می باشد. توجه به این مهم باعث می شود به هنگام خرید گردو بدانید چه نوع گردویی را جهت خرید انتخاب کنید.

4- پس از خرید گردوی سبز حتما آن را در خانه خشک کنید

قبل از شروع بحث ممکن است این سوال برای هر مخاطبی پیش بیاید که اصلا مرغوبیت یک گردو از کجا قابل تشخیص است؟

در جواب باید گفت مهم ترین عامل در تعیین کیفیت یک گردوی خوب، طعم و میزان چربی آن است.

هم چنین بزرگی یا کوچکی آن عامل مهمی در تعیین کیفیت آن نیست علاوه بر این پوست گردو باید صاف باشد زیرا گردوهایی با پوست چروکیده معمولا تازه نیستند. از عوامل دیگر در تعیین کیفیت یک گردوی خوب می توان عدم وجود کپک و یا کرم خوردگی پوست آن که از بوی کهنگی آن قابل تشخیص است نام برد.

با این حال همه ما ممکن است پس از یک الی دو هفته از خرید گردوی تازه با مشکل افت کیفیت و طعم و حتی کپک کردن زدن مغز آن روبرو شویم. اما چگونه می توان این مشکل را حل نمود و بتوان تا زمان حداکثری گردو را نگهداری کرد؟

در زیر به نحوه نگهداری و خشک کردن گردوی تازه می پردازیم:

1– در ابتدا به هنگام خرید گردو تازه باید به این نکته توجه باشیم که گردو هایی را انتخاب کنیم که پوسته آنها هنوز سبز بوده و همچنین ترک خورده و به راحتی بتوان پوسته سبز آن را جدا کرد.

2- پس از خرید گردو باید پوست آن ها را جدا کرد، پوست سبز گردو هر چند ترک خورده باشد جدا کردن آن ممکن است سخت و هم چنین باعث سیاهی دستانتان شود که برای راحتی این کار بهتر است پس از پوشیدن یک جفت کفش محکم، پای خود را روی گردو بکشانید تا پوست آنها جدا شود، فقط دقت کنید که گردو ها نشکنند.

3- گردو ها را بشویید: یک ظرف پر از آب سرد کنید و گردو ها را داخل آن بریزید ، پس از اینکه گردو ها را خوب شستید، دقت کنید گردوهایی که روی سطح آب جمع می شوند را دور بریزید زیرا نشان دهنده پوچ بودن و بی مغز بودن آنها می باشد.

4- گردو ها را در مکانی مناسب خشک کنید: پس از شستن گردو ها آنها را بر روی پارچه ای تمیز و در سطحی هموار و دور از دسترسی مستقیم نور خورشید پهن کنید ( به مدت 2 هفته ) تا در معرض هوا بوده و پوست قهوه ای آن به طور کامل خشک شود. فقط دقت داشته باشید که هر چند روز یکبار گردو ها را زیر و رو کنید. هم چنین پارچه زیر آن را عوض کنید تا رطوبت پوست گردو ها به طور کامل گرفته شود. پس از این کار می توانید آن ها را داخل سبد ریخته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید هم چنین می توانید برای نگهداری بهتر آن، آن را فریز کنید.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *